Luni, 21 Mai 2018
Bistriţa-Năsăud: Importurile, în scădere cu 30% PDF Imprimare Email
Evaluare utilizator: / 0
Cel mai slabCel mai bun 
Joi, 16 Iulie 2009 11:33
 Criza economică afectează în continuare activitatea agenţilor economici din judeţul Bistriţa-Năsăud pe piaţa externă, aceştia scăzând importurile cu 30%, faţă de anul trecut, dar înregistrând şi o diminuare a exporturilor de 25%.

Potrivit datelor comunicate joi, de Direcţia Judeţeană de Statistică Bistriţa-Năsăud, în primul trimestru al acestui an, valoarea importurilor nu a depăşit 64 milioane euro, fiind cu 30,6% mai mică faţă de cea din aceeaşi perioadă a anului trecut.

În ceea ce priveşte exporturile, acestea s-au situat sub 83 milioane euro, cu 25,2% mai mici comparativ cu primul trimestru al anului 2008.

Raportat la rezultatele economice înregistrate în luna martie, se constată o tendinţă a agenţilor economici bistriţeni de a importa mai mult decât exportă. Astfel, dacă exporturile au crescut cu doar 7,7% faţă de luna februarie, importurile au înregistrat o creştere de 17 procente.

Din totalul valorii exporturilor, 51,9% este reprezentat de maşini, aparate şi echipamente electrice, urmate de materiile textile şi articole din acestea (18,5%), metale comune şi articole din acestea (9,3%), piese şi subansamble aferente mijloacelor de transport (7,1%).

Ponderi mai importante în structura importului au deţinut maşinile, aparatele şi echipamentele electrice (46,7%), materiile textile şi articolele din acestea (19,8%), metalele comune şi articolele din acestea (11,5%), materialele plastice, cauciucul şi articolele similare (10,4%).